BASINDA BİZ

haberler

Bakanlığın Seçtiği Örnek Çiftlik

Yumurta sektörünün kalbi olan Afyonkarahisar'da yumurta üretim ve pazarlama işi ile uğraşan Yumtat Yumurtacılık Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Kaya, 2 yıl önce Çevresel Etki Değerlendirmesi "ÇED" raporu alarak kurdukları yumurta üretme çiftliğinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından örnek çiftlik seçildiğini söyledi. 
 
Afyonkarahisar'da yumurtacılık sektörüne 15 yıl önce küçük bir işletme ile kiralık kümeslerde hizmet vermeye başladığını ve 13 yılını bu şartlarda hizmet vererek geçirdiğini belirten Yumtat Yumurta Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Kaya, zaman içerisinde işletmeyi büyüttüklerini ve önemli bir firma haline geldiklerini söyledi. her geçen gün kalite ve sağlıklı yumurta üretimi ve pazarlama hizmetleri ile büyüyen Yumtat Yumurta'ya ait olan Gazlıgöl beldesi Burhaniye köyü sınırlarında 300 bin kapasiteli üretme çiftliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından "Örnek Çiftlik" olarak seçildi. 
 
"SAĞLIKLI ÜRÜN ÜRETMEK ÖNEM ARZ EDİYOR" 
 
Yumtat Yumurta olarak 2008 yılında Gazlıgöl beldesi Burhaniye köyü sınırlarında çiftlik kurulması çalışmalarına başlanarak temellerinin atıldığını belirten işletme sahibi Haydar Kaya, 2011 yılında da üretime başladıklarını söyledi. Çevresel Etki Değerlendirmesi "ÇED" raporu alarak kurdukları yumurta üretme çiftliğinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından örnek çiftlik seçildiğini belirten Haydar Kaya, üretmenin ve insanlara hizmet etmenin güzel olduğunu, bu anlamda da sağlıklı ürün üretiminin de önem arz ettiğini sözlerine ekledi. 
 
"BAZI ÜRETİCİLER UCUZ ÜRETİM İÇİN İNSAN SAĞLIĞI İLE OYNUYOR"
 
"İnsan sağlığı ile bire bir temas içerisinde olduğumuz için hata götürmeyen bir mesleğimiz var" diyerek sözlerini sürdüren Kaya; "Yumurta üretiminde olmazsa olmaz hijyenik, ham madde, sağlıklı proteini yüksek elverişli ham madde kullanmak zorundayız. Ama maalesef üretici kardeşlerimizden bazıları, sırf yemi üç kuruş ucuza mal edebilme adına dinen de caiz olmadığına inandığımız tavuk unu ile ikinci, üçüncü sınıf rendelik tesislerinde üretilen et kemik unu kullanılmaktadır. Bu uygulamanın insan sağlığına zararlı olduğuna inanıyorum. Kendisinden olanı, kendisine yedirmenin de caiz olmadığına inanıyor ve kalben rahatsızlık duyuyorum" dedi. 
Yumtat Yumurta olarak önceki üretimlerinde, bugün ve yarın ki üretimlerinde de bu maddeleri kullanmadıklarını ve kullanmayacaklarını dile getiren işletme sahibi Haydar Kaya, yumurta üreticisi dostlarına da bir çağrı yaptı. Kaya; "İnsan sağlığını bire bir ilgilendiren bu konuda üretici dostlarımın ve meslektaşlarımın hassasiyet göstermelerini istirham ediyorum" ifadelerini kullandı. 
 
"ÇİFTLİĞİMİZ, ÖRNEK TESİS OLARAK GÖSTERİLECEK"
 
Gazlıgöl beldesi Burhaniye köyünde kurdukları çiftlik hakkında da bilgiler veren Yumtat Yumurta Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Kaya 150 bin metrekare arazi üzerine kurulan ve 8 bin metrekare kapalı alana sahip çiftliğin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Çevresel Etki Değerlendirmesi "ÇED" raporu bulunan bir tesis olduğunu söyledi. Türkiye’nin ÇED belgesi sahibi olan sayılı tesislerinden bir tanesine sahip olduklarını belirten Kaya; "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Daire Başkanımız çiftliğimizi ziyarete geldiler. Gerçekleştirdikleri denetimlerde çiftliğimizin temizliği, hijyenik şartları ve çevreye uyumlu olmasından dolayı şahsımıza teşekkür ettiler ve teşekkür belgesine layık gördüler. Tesisimiz ile ilgili bir CD oluşturmamızı istediler. ÇED belgeli kümes ile belgesi olmayan kümes arasındaki farkı gösterebilme adına bakanlıkta örnek tesis olarak göstermek istediklerini söylediler. Bizde bu talebi seve seve kabul ettik ve gerekli çalışmalarımızı başlattık. Bizleri örnek tesis olarak kabul ederek onurlandıran Daire Başkanımız nezdinde Çevre ve Şehircilik Bakanımıza teşekkürü bir borç biliyorum" diye konuştu.